Ander moois

UITERST UNDERLAYMENT
Bij de keuze voor het materiaal underlayment als basisproduct voor De verboden kast héb ik wel eens een momentje getwijfeld. “Moeten we niet juist een heel exclusieve en vooral enorm dure houtsoort gebruiken?” Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kwamen er meubels voorbij met fineer van het zuiverste ebben, het mooiste mahonie en het wildste wortelnotenhout. En wij gebruiken… underlayment?! Gelukkig, tijdens het bouwen en vooral bij het aanbrengen van de kleur werd me duidelijk dat de keuze juist was. Het ziet er simpelweg enorm gaaf uit!

En vanaf dat moment ben ik scherp op underlayment. Als verbouwingmateriaal, op ermee dichtgetimmerde ramen én als pure kunstvorm. Ja, kunst. Het mooiste voorbeeld tot nu toe kwam ik gister tegen aan het Noordeinde. Daar toont Arte Fortunata al een tijd diverse schalen van Rik Davids. Die had ik in het voorbij fietsen al eens gezien en sinds ik een aantal uren per week voor ze werk, ook van binnen. Maar nu had de eigenaar twee nieuwe werken van hem aan de muur: stukken underlayment die zó zijn ingezaagd dat de vorm ervan veranderd. het geheel wordt bij elkaar gehouden met nietjes en is strak gekleurd op enkele delen. Maar Davids heeft het materiaal zichtbaar gelaten en daar wordt de kastenbouwster in mij erg blij van!

Wat ook klopt is de associatie die het werk bij me oproept. Het geeft mij het gevoel dat ik naar Japans design kijk, waar geconcentreerde mensen met enorm doorzettingsvermogen en precisie aan gewerkt hebben. Kortom, een fijne ontdekking van weer een mooie manier om underlayment te gebruiken. Wie weet staat De verboden kast straks bij iemand thuis met een werk van Davids er tegenover. Dat zou mooi zijn.

DE SOCIALE OVERWAARDE TAFEL

Het kan gebeuren dat je op een initiatief stuit waarbij je weet: ‘dit project zou heel goed vriendjes kunnen worden met het onze!’. Dat drong tot me door toen ik Sociale Overwaarde ontdekte. Nils Roemen bouwde samen met meubelmaker Gerrit Snijders een prachtige tafel van resthout. Geen groot houtbewerkingsbedrijf waar de afvalberg dienst deed als winkel, maar kleine ‘persoonlijke’ stukjes hout met elk een verhaal vormen de bron van dit meubel. Nils verzamelde het materiaal samen met buurtkinderen in zijn straat, “Heeft u nog een stukje hout liggen misschien?”

Op zijn weblog laat Nils het constructieproces zien zoals Albert en ik dat hier ook doen. En net als bij De verboden kast staan er geen dwingende patenten op de tafel. Sterker nog, constructiefilmpjes en de bouwtekeningen worden binnenkort op het blog geplaatst. De eerste Sociale Overwaarde Tafel wordt gebruikt voor het project Nederland in Dialoog. Mensen komen er met elkaar in gesprek. Of door de ronde vorm ook ‘iedereen gelijk is’ zoals Nils beschrijft is natuurlijk de vraag, maar dat het mensen samen brengt staat wel vast.

Wil je zien hoe de tafel uiteindelijk geworden is? Check: www.socialeoverwaarde.nl